Schouder problemen

Veel mensen zitten het grootste deel van de tijd op het werk achter de computer. Zelf doe ik dat, als shiatsu therapeut, natuurlijk niet zo heel vaak. Maar die dagen dat ik dat wel doe, vergeet ik vaak toch om op mijn houding te letten en dat voel ik gelijk aan mijn schouders en mijn nek.

schouderklachten shiatsu massage delft

Schouderklachten door computerwerk zijn heel vervelend, maar vaak wel te voorkomen. Het is belangrijk om op je houding te letten, regelmatig pauzes te nemen en oefeningen te doen tussen het werk door.
Het lastige is, dat het heel menselijk is om dat te vergeten. Er zijn wel wat trucjes die je kunnen helpen, bijvoorbeeld een kookwekke zetten om je te helpen herinnneren om even te stoppen. En is is ook software, die je kan dwingen om pauzes te nemen en oefeningen te doen.
Volgens de zienswijze van de Chinese geneeskunde, waar ik als shiatsutherapeut mee werk, lopen door de schouders, bovenrug, nek en armen veel energiebanen, ook bekend als meridianen. De energie in de meridianen kan gestagneerd raken door een verkeerde houding of overbelasting. Die stagnaties voelen in het lichaam als pijnlijke plekken.
Bij een shiatsu behandeling bij schouderklachten begint met een uitgebreidde intake, volgens de Chinese geneeskunde. Daarin wordt achterhaald waar die stagnaties precies zitten en wat de energetische oorzaak is. Dan wordt een shiatsu massage gegeven, die is afgestemd op de energetische stagnaties en leegtes, die uit de intake naar voren gekomen zijn.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat shiatsu is? Lees dan eens verder op de website over shiatsu.
Shiatsu wordt vaak vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering. Je kunt hier meer informatie over vinden bij tarieven. Omdat Shiatsu onder de aanvullende verzekering valt, hoef je niet via het eigen risico het eerste deel zelf te betalen.

 

Yogaworkshops voor beginners en gevorderden 2018

 Thema: Sthira en Sukha

.Hoe ziet een workshop eruit?

10.00 uur: we beginnen de dag met twee uur asana’s. Door de grotere hoeveelheid tijd       (twee keer als een gewone les) kunnen we een langere serie van houdingen doornemenen daardoor ook meer verdieping in de dverse aspecten van de houdingen ervaren.

12.00 uur: genieten we van een kopje thee en dadels of ander lekkernij.

12.15 uur: de laatste drie kwartier van de yogaworkshop wijden we aan pranayama      (ademhalingsoefeningen) om vervolgens ontspannen en met nieuwe energie de dag te vervolgen.

Iyoga weekendworkshop 

27 januari           10.00 uur – 13.00 uur
17 maart             10.00 uur – 13.00 uur
23 juni                  10.00 uur – 13.00 uur
08 september  10.00 uur – 13.00 uur
10 november   10.00 uur – 13.00 uur
Per workshop €35. Studenten €25

IMG_2597.jpgcropped-IMG_2968.jpg

Wat is een asana?
Een asana wordt vertaald als “houding”. Het woord is afgeleid van de Sanskriet wortel “AS” wat betekentblijven – zitten – zijn of in een bepaalde houding blijven. Patanjali beschrijft in de Yoga Sutra twee belangrijke kwaliteiten van een asana namelijk

STHIRA en SUKHA.

Sthira betekent standvastigheid en alertheid.

Sukha verwijst naar de mogelijkheid om comfortabel in een bepaalde houding te blijven. Beide kwaliteiten moeten aanwezig zijn bij het uitvoeren van welke houding dan ook. Nog Sukha nog Sthira zijn aanwezig als we in de lotushouding proberen te zitten en daarna onze pijnlijke benen moeten stretchen. Wanneer deze beide kwaliteiten niet aanwezig zijn, dan kunnen we niet spreken van een asana. We werken er naartoe om zowel Sthira (standvastigheid) als Sukha (zachtheid) in onze asana in praktijk te brengen en tegelijkertijd een progressie te bewerkstelligen. Om de kwaliteiten Sthira en Sukha te ontwikkelen in onze asana’s, is het dan ook belangrijk om inzicht te krijgen in de voorbereidende oefeningen van ons lichaam; onze ademhaling en de aandacht voor de asana die we willen uitvoeren.

NAMASTÉ!

Gratis en vrijblijvend fysioterapeutisch spreekuurtje!

DSC_2950_edit
Anne Middendorp

Fysiotherapie EerlijkBeter
Goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie.

Ondanks dat je gezond beweegt, kunnen er soms gezondheidsklachten ontstaan. Het is belangrijk
dat je deze klachten serieus neemt, zodat je sneller en gemakkelijker kunt herstellen. Als je een gezondheidsklacht hebt, zoek ik graag samen met jou naar een oplossing. Daarom ben ik op
maandag tussen 18:15 en 18:45 uur op afspraak in de studio van Yoga Gezondheidscentrum Delft aanwezig

voor een gratis en vrijblijvend spreekuurtje. Wees vrij om jouw vragen aan mij te stellen!

Fysiotherapie EerlijkBeter
Oosteinde 225 in Delft
T: 06 28270001
E: anne@fysio-eerlijkbeter.nl